Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Normaalit elämisen äänet kuuluvat taloyhtiöön eikä täydellistä hiljaisuutta voida olettaa edes yöaikaan. Pikkutunneille jatkuva juhliminen, kovaääninen, pitkäaikainen tai ajankohtaan nähden sopimaton metelöinti eivät sen sijaan kuulu ja niihin voi puuttua. Aina ensimmäisenä kannattaa olla suoraan yhteydessä häiriöitä aiheuttavaan naapuriin. Normaalisti esim. juhlinta hiljenee pyytämällä. Harvemmin kukaan tahallaan häiriköi eikä välttämättä itse edes tiedä häiritsevänsä. Hyvä esimerkki on päivät pitkät yksin oloaan haukkuva koira, jonka omistaja voi olla täysin tietämätön koko häiriöstä.

Jos häiriöt kuitenkin jatkuvat ja ovat toistuvia, pidä kirjaa häiriön ajankohdasta ja kestosta. Pyydä toista naapuriasi vielä vahvistamaan havaintosi ja tehkää molemmat häiriöilmoitus isännöitsijälle. Helpoiten sen tekeminen onnistuu taloyhtiösivuilta osoitteesta Huoneistotieto.fi löytyvällä asumishäiriöilmoituksella. Häiriöilmoituksen voi tehdä myös nettilomakkeella, mutta silloin ilmoituksen jättäjän henkilöllisyys todennetaan jälkikäteen.

Vain vahvistettujen ja ajankohdaltaan tarkkaan yksilöitujen häiriötapahtumien perusteella isännöitsijän on mahdollista ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Häiriöihin puuttuminen ja sen mahdolliset seuraamukset ovat aina oikeudellisia toimenpiteitä, jotka vaativat taustalleen yksilöidyt todisteet. Yksittäinen yleisluontoinen “usein toistuva häiriö” -ilmoitus ei anna perusteita hallituksen varoitukselle.

Jos tilanne on uhkaava tai kyse on vakavasta järjestyshäiriöstä, soitto hälytyskeskukseen 112 ja poliisin paikalle kutsuminen ovat paikallaan. Ilmoita tapahtunut häiriö tiedoksi myös isännöitsijälle. Poliisi ei annan enää tietoja käynnistä taloyhtiölle eikä vuokranantajalle.

Kirjaudu Huoneistotietoon: Huoneistotieto.fi

Tee ilmoitus nettilomakkeella: Häiriöilmoitus

 

Huoltoyhtiö/talonmies

  • huoneistoa ja kiinteistöä koskevat vika- ja vahinkoilmoitukset
  • talonkirjan ote
  • nimenvaihdos oveen ja porraskäytävän ilmoitustaululle
  • muuttoilmoitukset
  • autopaikan lämpötolpan avaimet

Isännöitsijätoimisto

Autopaikka- ja saunavuorovarausten osalta käytäntö vaihtelee taloyhtiöittäin. Lisätietoa saat asiakaspalvelustamme.

Taloyhtiöösi liittyvät asiat löytyvät taloyhtiösivuilta: Huoneistotieto.fi

Taloyhtiön hallinnollisiin asioihin, sopimuksiin ja suunnitelmiin liittyvät tiedustelut vastuuisännöitsijälle. Isännöitsijällä voi olla päivittäin paljon kokouksia, joiden aikana puhelimeen ei voi vastata, ja siksi isännöitsijää kannattaa lähestyä sähköpostitse. Lähetä viesti osoitteeseen: isannointi@granlund.fi sillä myös asiakaspalvelumme osaa auttaa useimmissa kysymyksissä.

Isännöitsijäntodistus tilataan verkkokaupasta asiakirjatilaus-lomakkeella. Kiinteistönvälittäjiä pyydämme toimittamaan toimeksiantosopimuksen tilauksen yhteydessä. Todistuksen toimitusaika on noin 4-6 arkipäivää kiirevarauksella.

Huoneistokohtaisen lainaosuuden voi maksaa pois erikseen sovittavana ajankohtana, yleensä kaksi kertaa vuodessa. Yhtiöjärjestys määrää lainaosuuden maksumahdollisuuden. Voit ilmoittaa/tiedustella lainan poismaksusta lähettämällä sähköpostia kirjanpitäjälle osoitteeseen isannointi.kirjanpito@granlund.fi . Lainan poismaksua varten tarvittavan lainaosuuslaskelman (81 € sis. alv 24 %) voit tilata samasta osoitteesta. Asian käsittelyä nopeuttaaksesi kirjoita jo sähköpostin aihe-kenttään taloyhtiön nimi ja huoneistotunnus. Arvion lainaosuuden määrästä voit tarkistaa myös kirjautumalla taloyhtiösi Huoneistotieto.fi – palveluun.

Tieto siitä, rahastoiko taloyhtiö maksetut vastikkeet ja lainaosuudet, löytyy kyseisen vuoden tilinpäätöksestä. Voit tiedustella asiaa myös asiakaspalvelustamme. Tieto on saatavilla tilinpäätöksen valmistuttua.

Lisäavaimia voit tilata isännöitsijätoimiston asiakaspalvelusta. Muistathan, että avaimia voi tilata vain osakkeenomistaja tai hänen valtuuttamansa henkilö. Lisäksi tarvitsemme tilauksen kirjallisesti, esimerkiksi avaintilauslomakkeen kautta tai sähköpostitse.

Asukkaan tekemä muuttoilmoitus Postiin/Digi- ja väestötietovirastoon (ent. maistraatti) ei päivity automaattisesti taloyhtiön tietoihin, vaan asukkaan tulee ilmoittaa isännöitsijätoimistoon uusi postitusosoite sen vaihtuessa.

Osakkaan osoitteenmuutoksen taloyhtiö saa huoneistotietojärjestelmästä.  Sisäänmuuttoilmoitus kannattaa silti tehdä aina. Jos yhtiössä peritään henkilölukumäärään perustuvaa vesimaksua, on osakkeenomistajan velvollisuus ilmoittaa isännöitsijätoimistoon huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärä ja siinä tapahtuvat muutokset. Huoneiston henkilölukumääriä verrataan myös vuosittain väestörekisterin asukastietoihin.

Välitämme meille tehdyn ilmoituksen automaattisesti myös huoltoon. Ilmoituksen perusteella huoltoyhtiö/talonmies vaihtaa nimen oveen ja ilmoitustaululle sekä lisää asukkaat talonkirjaan. Vain talonkirjaan merkityille asukkaille voidaan avata ovi, jos oma avain on kadonnut tai jäänyt kotiin.

Teet ilmoituksen helposti täällä.

Taloyhtiön osakeluetteloa ylläpidetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä huoneistotietojärjestelmässä. Ilmoitus omistusoikeuden siirtymisestä tehdään Maanmittauslaitokselle 2 kk kuluessa kaupantekohetkestä. Taloyhtiö ja isännöintitoimisto saavat tiedon rekisteröinnistä Maanmittauslaitokselta, kun ilmoitus on käsitelty. Ajantasaiset ohjeet ja tiedot omistusoikeuden rekisteröinnistä ja rekisteröintiin tarvittavista asiakirjoista löytyvät Maanmittauslaitoksen sivuilta

Kopio kauppakirjasta toimitetaan isännöintitoimistoon, jotta vastikevastuu saadaan siirtymään kaupassa sovitulla tavalla.  

Kauppakirjan voi toimittaa isännöitsijätoimistoon joko postitse tai sähköpostitse skannattuna liitetiedostona asiakaspalvelun sähköpostiosoitteeseen isannointi@granlund.fi. Asiakirjoista voidaan myös ottaa kopiot toimistollamme. Alkuperäisiä asiakirjoja ei tarvita.

Osakeluetteloon tehtävästä nimenmuutoksesta ei tarvitse enää erikseen ilmoittaa. Osakeluetteloa ylläpidetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä huoneistotietojärjestelmässä, jonne tieto siirtyy automaattisesti väestötietojärjestelmästä. Isännöinti saa tiedon huoneistotietojärjestelmästä.

Nimen vaihtamiseksi oveen ja rappukäytävän alatauluun ilmoita huoltoyhtiölle/talonmiehelle uusi nimesi. 

Muutostyöilmoitus tulee tehdä aina kun huoneistoon suunnitellaan remonttia, joka voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin, järjestelmiin tai naapuriasuntoihin.

Granlund Isännöinti Oy:n isännöimien taloyhtiöiden osakkaiden muutostyöhakemusten käsittelyn ja muutostöiden valvonnan suorittaa Granlundin oma tekninen isännöinti. Muutostöihin liittyvät kysymykset voitte esittää sähköpostilla osoitteeseen tekninenisannointi@granlund.fi.

Muutostyöhakemuksen voi tehdä täällä.

Ota vesivuototilanteissa heti yhteyttä huoltoyhtiöön/talonmieheen, yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta. Huoltoyhtiö/talonmies tulee tarkastamaan tilanteen ja tilaa tarvittaessa paikalle putkimiehen. Näin vahinko saadaan minimoitua, pienikin vuoto voi aiheuttaa suuria kustannuksia pitkittyessään. Ilmoita asiasta myös isännöitsijälle.

Mikäli hissi ei toimi, informoi huoltoyhtiötä/talonmiestä asiasta. Mikäli olet jäänyt hissiin, soita suoraan hissihuoltoon, jonka numeron löydät hissikorista.

Ota aina ensin yhteyttä suoraan operaattoriin, joka osaa tehdä tarkentavia kysymyksiä tai teknisiä tarkistuksia vian paikallistamiseksi. Operaattorit eivät yleensä ota vastaan isännöitsijätoimiston asukkaan puolesta tekemiä vikailmoituksia.

Jos ongelma ei selviä, ota yhteys isännöitsijätoimiston asiakaspalveluun.