Kolme keskeistä keinoa joka kodin energiansäästöön

Nyt energian säästäminen on tärkeämpää kuin koskaan! Tulevana talvikautena on odotettavissa ennennäkemättömän korkeat sähkö- ja lämmityskustannukset.

Kolme keskeistä keinoa joka kodin energiansäästöön

Nyt energian säästäminen on tärkeämpää kuin koskaan!

Et varmastikaan ole välttynyt kuulemasta ensi talven energiakriisistä ja energian hintojen noususta. Tulevana talvikautena on odotettavissa ennennäkemättömän korkeat sähkö- ja lämmityskustannukset.  Sähkön osalta kulutushuippuina sähkön tuotannon pelätään joutuvan äärirajoilleen ja johtavan jopa samanaikaista käyttöä rajoittaviin kiertäviin sähkökatkoksiin.

Poikkeuksellinen tilanne vaatii meiltä kaikilta energiaa säästäviä toimenpiteitä.

Monesti mainitut energiansäästövinkit lämpötilan laskemisesta, lyhyemmistä suihkuista ja hukkakulutuksen välttämisestä ovat oikeasti toimivia ja viimeistään nyt vinkkejä kannattaa noudattaa! Lämmitys ON taloyhtiön suurin kuluerä. Jo ennen energiahintojen nousua sen osuus hoitovastikkeesta on ollut 30-40 %. Lämmitysenergiasta veden lämmittämiseen kuluu reilu viidennes.

Tehostamalla lämmitystä ja vähentämällä lämpimän veden käyttöä voimme vaikuttaa tuntuvasti energiakuluihin! Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella laskee lämmityskuluja 5 %.

Energian kallistuessa taloyhtiön kulut nousevat rajusti ja vaikutus tulee suoraan yhtiövastikkeisiin. Monessa taloyhtiössä voidaan joutua nostamaan hoitovastiketta tai perimään ylimääräisiä vastikkeita.

Sähkönkulutus jakautuu osakkaan omaan ja taloyhtiön kiinteistösähköön. EU edellyttää meitä talven energiakriisistä selvitäksemme leikkaamaan sähkön kulutusta huippukulutustunneilta viidellä prosentilla joulukuusta alkaen. Kulutusjoustolla voimme vaikuttaa sähkön hintaan ja sähkökatkojen tarpeellisuusteen. Jotta tavoitteeseen päästään, on kaikkien sähkönkäyttäjien oltava mukana talkoissa. Jokaisen on joustettava, vaikka oma sähkön hinta olisi vielä alhainen. Tulevana talvena kyse ei ole pelkästään rahasta vaan myös sähkön riittävyydestä.

Kulutusjoustosta uusi kansalaistaito

Kulutusjoustolla tarkoitetaan joustamista omassa sähkön kulutuksessa siten, että vältetään kulutusta kulutushuippuina ja siirretään kulutus kulutushuippujen ulkopuolelle. Kulutuspiikkien aikana sähkö on kaikkein kalleinta ja Suomi on riippuvainen tuontisähköstä. Suomessa sähkön hinta ja kulutus ovat yleensä korkeimmillaan talvella arkiaamuisin klo 7–8 ja alkuillasta klo 17–18. Pahin tilanne on kovien ja tyynien pakkasjaksojen aikana. Kulutuspiikkeinä sähköä kannattaa säästää mahdollisuuksien mukaan. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uuniruoka, saunominen, pyykinpesu ja kuivaus sekä astioidenpesu tehdään vähän myöhemmin illalla tai viikonloppuisin, jolloin yhtä selkeitä kulutuspiikkejä ei ole.

Nyt jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota omaan energiankäyttöön. Tässä kolme keskeisintä keinoa:

1. Laske lämpötilaa ja lämmitä tehokkaasti

Sään viiletessä on tärkeää pitää lämpötilat kohdillaan. Oleskelutiloissa riittää 20-21 astetta ja makuuhuoneissa voi olla sitäkin viileämpää.

  • Tarkista patterin ja termostaatin toiminta ja pidä patterin edusta vapaana.
  • Seuraa lämpötiloja! Jos on liian kuuma tai kylmä termostaatin säädöistä huolimatta, ilmoita huollolle.
  • Älä tuuleta ja lämmitä samaan aikaan.
  • Säädä ilmanvaihto lämmityskaudella minimiin. Älä kuitenkaan sulje sitä kokonaan.
  • Vähennä lämpövuotoa sulkemalla kaihtimet ja verhot yöksi. Parvekelaseilla on sama vaikutus, myös ne kannattaa pitää kiinni.
  • Aurinkoisina päivinä kaannattaa pitää verhot auki, niin auringon lämpö pääsee sisään. Puhtaiden ikkunoiden lämmönläpäisykyky on suurin.
  • Vedon tunnetta? Tarkista tiivisteet!

Lämpötilan laskeminen kannattaa! Jos kaikissa taloyhtiön tiloissa lasketaan lämpötilaa yhdellä asteella, laskevat lämmityskulut 5 %. Sopiva lämpötila on tottumuskysymys ja muutokseen tottuu nopeasti.

2. Vähennä lämpimän veden kulutusta

Veden lämmittämiseen kuluu 20-30 % taloyhtiön lämpöenergiasta. Eniten lämmintä vettä käytetään peseytymiseen.

  • Suosi lyhyempiä ja viileämpiä suihkuja.
  • Pese astiat astianpesukoneella.
  • Vältä veden turhaa juoksuttamista.
  • Asenna suihkuun vettä säästävä suihkupää.
Kuva:Kiinteistöliitto

Suihkun kestolla on väliä! Lyhentämällä suihkuaikaa, säästetään helposti energiaa ja vettä. 

3. Käytä paljon kuluttavia sähkölaitteita energiatehokkaasti

Pyykinpesukone
Suosi pyykätessä energiansäästöohjelmia. Pese täysiä koneellisia ja kiinnitä huomiota lämpötilaan. Sähkönkulutus puolittuu, kun lasket pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen.

Kylmälaitteet
Jääkaapin suosituslämpötila on +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste kylmempään lisää laitteen sähkönkulutusta noin 5 %. Varmista riittävä ilmankierto. Imuroi taustat. Sulata tarvittaessa.

Uuni
Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen 200 asteeseen kuluttaa sähköä lähes yhtä paljon kuin tunnin lämpimänä pitäminen. Hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpöä.

Kylpyhuoneen lattialämmitys

Jos lattialämmitys toimii sähköllä ja muu huoneisto lämpiää kaukolämmöllä, pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, jotta et käytä lattialämmitystä muun huoneiston lämmittämiseen. Mukavuuslattialämmityksen lämpötila on sopiva, kun lattia tuntuun paljaaseen jalkaan juuri ja juuri lämpimältä. Mukavuuslattialämmityksen ei ole tarkoitus lämmittää koko kylpyhuonetta.

Sähkökiuas
Harkitse saunomismääriä ja ajankohtaa. Energiapihi saunoo ripeästi, pitää saunavuorot tiiviinä ja löylyt maltillisina. Energian kulutuksen kannalta suositeltavin saunomislämpötila on noin 70-80 astetta. Pienennä ilmanvaihtoa lämmityksen ajaksi.

Säästäminen alkaa seurannasta

Omaa sähkökulutusta kannattaa seurata. Valtaosa sähköyhtiöstä tarjoaa asiakkailleen kulutusseurantaa jopa tuntitasolle asti. Optimoi oma sähkön kulutuksesi ja tarkkaile, millainen vaikutus pienilläkin teoilla on päivittäiseen energiankulutukseen ja kustannuksiin.

Lisää helppoja energiansäästövinkkejä: granlundisannointi.fi/asukkaalle/vastuunjako-taloyhtiossa/