Jääkö koti tyhjäksi? Muista nämä!

Jääkö koti tyhjäksi? Muista nämä!

Kesälomakaudella koti voi jäädä pitkäksi aikaa tyhjilleen. Ennen lähtöä kannatta tehdä muutama tärkeä toimenpide, niin voi nauttia lomasta turvallisin mielin ilman keskeytyksiä ja kotiin paluukin sujuu ilman yllätyksiä.

Ennakoimalla voi välttyä vahingoilta

Paloturvallisuuden vuoksi kannattaa irrottaa kaikkien tarpeettomien sähkölaitteiden pistokkeet. Moni laite on aina valmiustilassa ja yksin ollessaan veisi aivan turhaan sähköäkin. Myös antenni on hyvä irrottaa ukkosen varalta.

Jos on pitkään pois, kannattaa harkita myös kylmälaitteiden tyhjentämistä ja sammuttamista. Kylmälaitteet joutuvat koville kesähelteessä, eikä niiden soisi hajoavan silloin kun ei itse ole paikalla. Jos tyhjentäminen ei ole mahdollista, tarkista, että ovet ovat kunnolla kiinni.

Tarkista myös palovaroittimen toiminta ja vaihda paristot, jos edellisestä vaihdosta on yli vuosi aikaa tai ei muista milloin ne on viimeksi vaihdettu. Jos patterit ovat loppumassa, voi varoittimen piippailu tai toiminnan häiriintyminen johtaa huoneistossa käyntiin.

Ennen lähtöä tarkista vielä, että kaikki hanat ovat varmasti kiinni, myös astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen!

Pidetään kutsumattomat vieraat loitolla

Ota kaikki pilaantuva ruoka mukaan, tyhjennä pöydät ja roskikset. Pilaantuva ruoka houkuttelee paikalle muurahaisia ja muita hyönteisiä ja haju leviää helposti myös rappukäytävään.

Siirrä kasvit huoneen sisätiloihin. Siellä ne pärjäävät paremmin ja pidempään eivätkä nuutuessaan herätä kenenkään huomiota. Jos on mahdollista hankkia kukille hoitoapua, aina parempi, kukkienkastelija on arvokas apu myös postin noutoon ja tyhjentyneiden hajulukkojen täyttöön.

Hajulukoissa oleva vesi pitää viemärihajut loitolla. Kesän lämpö haihduttaa veden ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin ja käytävään. Haju ei ole vaarallista vaan lähinnä epämiellyttävää. Hajuhaitoilta välttyy valuttamalla vettä hanoista ja vetämällä vessa kerran viikossa.

Pursuava posti on aina merkki tyhjästä kodista. Väliovi kannattaa jättää raolleen siten, ettei posti kasaannu luukun taakse ja postilaatikko on hyvä tyhjentää aika-ajoin. Voit myös kääntää postit lomaosoitteeseen tai perua sanomalehdet väliaikaisesti.

Sulje kaikki ikkunat, kun et ole kotona – pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni myös ylemmissä kerroksissa. Avoinna oleva tuuletusluukku on aiheuttanut ikävää jälkeä mm. rankkasateen ja linnun sattuessa paikalle.

Minimoidaan vahingot

Turvalukon avain kannattaa toimittaa huoltoon, vaikka se ei olekaan pakollista. Yllättävä kunnossapitotarve voi sattua poissa ollessasi. Jos avainta ei ole saatavilla, ovi joudutaan murtamaan ja korjauskustannukset ovat osakkaan vastuulla.

Jos vahinko pääse yllättämän, kotivakuutuksesta on iso apu! Taloyhtiön kiinteistövakuutus kattaa vain kiinteistön ja taloyhtiön vastuulle kuuluvat vahingot.